Wit desembrood

Zuurdesem- of desembrood is brood waarbij het deeg niet met behulp van gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. Er wordt een dun beslag van (bijvoorbeeld volkoren- of spelt) meel en water gemaakt en dat moet “rusten”. Na enkele dagen ontstaat de benodigde "microflora" van gisten en bacteriën (fermentatie). Het beslag begint op te borrelen en je ruikt een fris zure geur. Bij het deeg maken wordt iets van dit zure deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Ongeveer 1.500 jaar voor Christus werd het eerste brood op deze manier gebakken. Doordat zuurdesembrood lang rijst, heeft het een bijzondere en volle smaak. Desembrood is daarnaast wat steviger dan gistbrood (gist geeft meer volume aan een brood). Voor het laten rijzen van brood wordt meestal gist gebruikt.
Hoe ga je te werk?
Kneedtijd | 5 minuten in eerste versnelling 3 minuten in tweede versnelling Deeg temp 25-26°C |
Voorrijs | 60 minuten |
Afwegen
| Doorslag geven en afwegen :650 gr + 80 gr voor deksel |
Bolrijs | 20 minuten |
Opmaken van deegstukken | |
Narijs | 45-60 minuten |
Afbakken | Bestrooien met roggebloem in stervormig insnijden Voorstomen baktijd 45 minuten op 250 °C. |
Ingrediënten
Voor 8 broden:
2,7 kg tarwebloem
0,3 kg roggebloem
1,830 liter water
60 gr jodium zout
60 gr gist
1,400 kg desem
Bereidingstijd
208 min
Meer weten over de richemont club? Bekijk het laatste nieuws
copyright © Richemont club 2015, suited by Suited Penguins