03 sep Onze broodcultuur laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed
Hallo,
Wij willen jullie langs deze weg graag uitnodigen voor het Infomoment Broodcultuur (20/09)
Op maandag 20 september organiseert het Bakkerijmuseum Veurne in samenwerking met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis een infomoment rond broodcultuur. Samen met de erfgoedgemeenschap willen we immers onze broodcultuur laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Naast o.a. de frietcultuur, de biercultuur en heel wat tradities en ambachten, vinden wij dat de broodcultuur ook een plaatsje verdient op de Vlaamse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed (https://immaterieelerfgoed.be/nl/inventaris-vlaanderen)
Op het infomoment vertellen we meer over het traject om broodcultuur te laten erkennen en met welk doel. We duiken samen dieper in op het concept ‘broodcultuur’: wat is het nu precies, en wat hoort er niet bij?
Gastspreker André Delcart dompelt ons die avond onder in de rijke geschiedenis van brood. Daarnaast komen enkele praktijkvoorbeelden aan bod van onze broodcultuur in Vlaanderen en België. Onder meer volgende sprekers vertellen ons graag over hun werking:
- La Fourna uit Anderlecht: https://www.lafourna.be/
- Boer& Dochter met hun bakovenproject uit Moorslede: https://www.facebook.com/boerendochter.be
- Bakkerij BroodNodig uit Hofstade met het Traagste Brood en Granen voor later: https://www.broodnodig.be/
Praktisch:
- Wanneer? Op maandag 20 september, tussen 19-21u
- Waar? Dit infomoment gaat fysiek door in het Bakkerijmuseum (de schuur)
- De deelname is gratis, maar registratie is verplicht. Je registreren voor dit infomoment kan je via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSer3KRfXheIfbNR9Uk2D0W6qsK_IBcWyIs-almnECbbWGyknw/viewform
- Kan je er niet bij zijn? Geen nood! We voorzien ook een digitaal verslag (met video en tekst) op onze website en die van het CAG.
- Meer info? https://www.bakkerijmuseum.be/nl/agenda/2009-infomoment-broodcultuur/ , https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/broodcultuur, https://cagnet.be/page/broodcultuur
We hopen je te mogen verwelkomen!
Team van het Bakkerijmuseum